Skatefilm

1984 producerade Stacy Peralta och Craig Stecyk den första skatefilmen någonsin – The Bones Brigade. Sedan dess har de senaste 28 åren av skateande och trendsättande blivit odödliggjorda av tusentals skatefilmer. För varje skateare finns det en video som tar dig tillbaka, och som visar dig vad som är möjligt.Bland detta enorma utbud av skatefilmer som producerats och släppts sedan man började dela dem med varandra är det några som sticker ut som absoluta klassiker. Vissa är gjorde av amatörer, andra av proffs, men alla är de minnesvärde för sin nymodighet, sin kvalité eller helt enkelt sin perfektion i skateandet.

Mouse av Spike Jonze

En av dessa absoluta klassiker bland videor i genren är Mouse, regisserad av den sedan dess mycket framgångsrike och etablerade regissören Spike Jonze. Mouse erbjuder banbrytande inslag med skateare som till exempel Eric Koston, Guy Mariano, Rick Howard, Mike Carroll, och dessutom de flesta av medlemmarna i Girl- och Chocolate-laget.Videon innehåller också några sketcher skrivna av Spike Jonze själv, och ett fantastiskt soundtrack med instrumentella spår som Herbie Hancocks ”Watermelon Man”. Den här videon är 17 år gammal, men den anses fortfarande som en av de bästa genom alla tider av både unga och gamla skateare i hela världen.

Welcome to Hell och Modus Operandi

Welcome to Hell ändrade skateboard-scenens karaktär genom att introducera ett mer hardcore tankesätt. Toy Machine-laget, i synnerhet Jamie Thomas, tänjde verkligen gränserna för vad som ansågs rimligt vid den tiden genom att åka skateboard på större rails och över längre hopp. I sin del lipslidear Thomas ett handräcke barfota till Iron Maiden.Modus Operandi var en av de första skatefilmerna som introducerade nattligt skateande med generatorer och professionell belysningsutrustning. Här ses topptalangerna Brian Anderson, Chany Jeanguenin, Marc Johnson och Mike Carroll. Detta hade en enorm inverkan på skateboard-världen. Tanken att stängda platser nu skulle kunna lysas upp och skateas på under hela natten öppnade många dörrar.